W ostatnich tygodniach marca i kwietnia Jeżyki poszerzały swoją wiedzę na temat Zdrowego Stylu Życia.
• Poznawały rolę i znaczenie pracowników Służby Zdrowia
• Zdobywały wiedzę na temat znaczenia higieny osobistej i dbałości o czystość w bliższym i dalszym otoczeniu
• Aktywnie uczestniczyły w zabawach i ćwiczeniach ruchowych – jako kolejnym składniku wpływającym na nasze zdrowie
• Poszerzały wiedzę „skąd pochodzi żywność na naszym stole” oraz – na przykładzie Piramidy Zdrowia oraz własnych doświadczeń „jaka żywność służy naszemu zdrowiu”
Rozmowom w oparciu o treść ilustracji, utworów literackich, piosenek, itp. towarzyszyły:
• doświadczenia i eksperymenty z jajkami surowymi i ugotowanymi
• badanie różnego rodzaju zbóż, kasz, mąki, itp.
• wykonanie i konsumpcja „marchewkowych czipsów”