25 maja dzieci z grupy „Motylków” bawiły się masami plastycznymi. Z kilku prostych składników można wyczarować mnóstwo zabawy. Prezentowane masy zrobione są z bezpiecznych jadalnych składników, więc można śmiało próbować. Bawiąc się ćwiczymy motorykę małą, wyobraźnię i stymulujemy wiele zmysłów – dotyk, smak, wzrok i węch.
Masa „ciepły śnieg” – bita śmietana w spreyu i mąka ziemniaczana. Można z niej lepić kulki jak z prawdziwego śniegu! Dodatkowo można w niej chować różne przedmioty (np. małe figurki) i potem je szukać.
„Żelkolina” – rozpuszczona galaretka i mąka ziemniaczana. Dzieci nazywały ją ‘slime’. W zależności od ilości mąki może być bardziej płynna lub stała. Dodatkowym atutem jest piękny zapach owocowych galaretek.
„Ciecz nieniutonowska” – woda, mąka ziemniaczana i opcjonalnie barwnik spożywczy, by nadać kolor. Jedna z ciekawszych mas, która jednocześnie może przez krótką chwilę być stała, by zaraz spłynąć między palcami. Zapewnia mnóstwo doznań sensorycznych!
Każdy miał szansę pobawić się masami i wybrać swoją ulubioną.
Naszymi masami podzieliliśmy się z dziećmi z grupy „Jeżyków”.